Jalostuksesta

Millaisia kiinanharjakoiria Herttileidilässä halutaan jalostaa?

Jalostuksessa Herttileidilässä pyritään lyhyesti kiteytettynä rodunomaisiin, terveisiin ja hyväluonteisiin kiinanharjakoiriin, joiden kanssa on ilo elää ja harrastaa – vaikka seuraavat 15 vuotta.

Luonne ja terveys ovat ensisijaisen tärkeitä, mutta näistä edelle nostaisin terveyden: Maailman kultaisimmankin ja "ihmisen mielen lailla" toimivan koiran kanssa käy elo raskaaksi (pahimmillaan jopa mahdottomaksi) ja kukkarolle kalliiksi, jos sen terveys on pahasti retuperällä. Jalostuksessa haluan panostaa terveysasioihin ja viedä omalta osaltani rodun terveystilannetta sekä geneettistä monimuotoisuutta parempaan suuntaan.

 • Silmäpeilaus
 • Polvitutkimus
 • Sydänauskultaatio / -ultra
 • Perinnöllisten silmäsairauksien geenitestit (PLL ja prcd-PRA)
 • MydogDNA-geenitesti

Tutkimme kaikki jalostukseen käytettävät koiramme Suomen Kiinanharjakoirat ry:n jalostussuositusten mukaisesti silmien (silmäpeilaus), sydämen (sydänkuuntelu tai -ultra) ja polvien osalta, ja käytämme jalostukseen vain jalostukseen sopivia yksilöitä. Lisäksi testaamme omilta jalostuskoiriltamme prcd-PRA:n, mikäli ne eivät ole vanhempien perusteella terveitä, sekä otamme jokaiselta mydogdna-testit, joissa testataan mm. perinnölliset silmäsairaudet PLL, rcd3 ja cord1-PRA/crd4, ja perinnöllinen munuaissairaus (hyperuricosuria, HUU). Mydogdna-testien avulla voimme myös varmistaa suunnittelemiemme pentueiden geneettisen monimuotoisuuden. Kiinanharjakoirissa esiintyvää epilepsiaa pyrimme välttämään jalostusvalinnoillamme, seuraamalla rodun tilaa ja kiinnittämällä huomiota jalostukseen käyttämiemme koirien sukuihin. Valitettavasti epilepsiaan ei testiä ole vielä saatavilla.

Lue lisää harjakoirien terveydestä

 • Hermorakenne
 • Toimintakyky
 • Ns. "kotikoiraominaisuudet"

Luonteessa pidän tärkeänä stressinsietokykyä / korkeaa stressikynnystä / hyviä hermoja.  Nämä ominaisuudet parantavat koiran omaa hyvinvointia ja helpottavat elämää sen kanssa, sen kuljettamista vieraisiin paikkoihin riippumatta siitä, ollaanko menossa eläinlääkäriin, lomamatkalle, kylään, koiranäyttelyyn vai johonkin muuhun koiraharrastukseen. Harrastuskoiralle tärkeitä luonteenpiirteitä on halu miellyttää ja työskennellä ihmisen kanssa, sopiva kovuus sekä korkea toimintakyky. Sopivasti kova koira palautuu nopeasti ikävistäkin kokemuksista eikä ala esimerkiksi pelätä agilityesteitä kolautettuaan tassun esteeseen. Toimintakykyinen koira pystyy toimimaan vaikeissakin tilanteissa, esimerkiksi treeni- tai kilpailutilanteen paineessa, vieraassa ympäristössä, vieraiden ihmisten läsnäollessa, pienestä pelosta tai stressistä huolimatta, eikä ns. vedä lukkoon. Seurakoiralle suotuisia ominaisuuksia ovat ihmisrakkaus, sosiaalisuus, ystävällisyys. Jotkut harjakoirat ovat pehmeämpiä, toiset kovapäisempiä. Toiset avoimempia ja sosiaalisempia, toiset pidättyväisempiä. Toisilla on enemmän miellyttämisenhalua, toisilla vähemmän. Erityyppiset luonteet sopivat erilaisiin perheisiin, erilaisiin harrastuksiin. Toivottavasti jokaiselle löytyy juuri se omanlainen harjis, joka on yhtä rakas perheenjäsen koko sen eliniän ajan.

 • Koko
 • Tyyppi ja rakenne
 • Liike
 • Turkki / iho

Rodunomaisuus on kaiken tämän päälle plussaa. Tietysti puhdasrotuisten koirien jalostuksessa kuuluu pitää rotumääritelmä mielessä ja pyrkiä jalostamaan rotumääritelmän mukaisia koiria, mutta ns. "tittelijalostukseen" tai pelkät palkintoruusukkeiden kuvat silmissä jalostuspäätösten tekoon en halua ikinä sortua. Pyrin jalostusvalintoihin, joissa uros ja narttu täydentävä ominaisuuksiltaan toisiaan. Eli samoja ulkomuodollisia heikkouksia ei löytyisi molemmilta, vaan siinä missä toisella on heikkous, on toisella vahvuus. Ihanteeni on tasapainoinen, ei liian raskas eikä liian kevyt, ja suorituskykyinen rakenne, joka tuo mukanaan vaivattomasti rullaavan, voimallisen ja näyttävän liikkeen. Oikeanlaatuinen turkki on mahdollisimman helppohoitoinen ja karvattoman rodun nakuilla toki mahdollisimman vähä runkokarva on tavoiteltavaa.