Kurkistus pentulaan

Kun narttu on tiine, se on meillä kuningatar, ja elämä alkaa pyöriä sen ehdoilla:

Nartun elämän tulee olla mahdollisimman stressitöntä, onnentäyteistä ja kaikenlaisilta tauti- sekä loistartunnoilta suojattua. Ruokavaliota muutetaan täyttämään tiineyden tuomat tarpeet. Alamme välttää koiratapahtumia ja paikkoja, joista on suurempi riski esim. kenkien mukana tai toisten koiriemme välityksellä kantaa koiriin tarttuvia tauteja kotiin. Tarkistamme myös muun laumamme rokotus- ja madotustilanteen.

Hartaasti suunnitellut ja pitkään odotetut pennut syntyvät meillä kotona "pentulaksi" pyhitettyyn tilaan. Se voi olla joko makuuhuoneemme vieressä sijaitseva asuinhuone, joka on koiraportilla eristetty ns. koirahuoneeksi (siellä on mm. trimmauspiste) tai meidän ihmisten oma makuuhuone. Emolle valmistellaan huoneeseen pentuaitaus ja sinne pentulaatikko vällyineen, huoneen lämpötila säädetään sopivaksi, ja emo saa tutustua ja totutella tilaan hyvissä ajoin ennen synnytystä. Pentulat on aina suunniteltu niin, että emo pääsee halutessaan poistumaan pentujen luota.

Syntyivät pennut kumpaan huoneeseen tahansa, minä nukun emon kanssa viimeiset yöt ennen laskettua aikaa sekä vähintään ensimmäisen viikon synnytyksen jälkeen. Muilta perheen koirilta on pääsy huoneeseen kielletty, sillä tuoreelle emolle ja vastasyntyneille pitää taata rauha. Synnytyksen jälkeen emosta pidetään erityisen hyvää huolta. Se saa runsain mitoin ravitsevaa ruokaa ja sopivasti liikuntaa, jotta maitoa erittyy ja se palautuu synnytyksestä hyvin.

Alla kuvassa Sigman koirahuoneeseen rakenteilla oleva pentula, väliaikaisvällyin.

Yllä kuvassa Daamille makuuhuoneeseen rakenteilla oleva pentula, josta vielä puuttuu pentulaatikko.

Jotta pennut syntyvät puhtaaseen ympäristöön, koko pentula ja pentulaatikko puhdistetaan ja lopulliset vällyt vaihdetaan juuri ennen arvioitua synnytysajankohtaa. Pian synnytyksen jälkeen emo käy pesulla ja pentulaatikkoon vaihdetaan taas puhtaat vällyt. Sen jälkeen elämä onkin pyykkirallia, kun pentulaatikon vällyt vaihdetaan päivittäin. Likaiset vällyt olisivat oiva kasvualusta monenlaisille mikrobeille ja saattaisivat koitua vastasyntyneiden kohtaloksi...

Pentujen ollessa riittävän vanhoja pääsevät muut koirat varovasti ja emon ehdoilla nuuhkuttelemaan pentuhuoneeseen. Sopivan ajankohdan luen emosta. Kun emo ja pennut ovat valmiita ja pennut alkavat ryömiä pois pentulaatikosta, koko konkkaronkka muuttaa pentuaitauksineen olohuoneeseemme, tapahtumien keskiöön. Näin pennut tottuvat toisiin koiriin, elämän ääniin ja kaikenlaiseen vilinään. Tuolloin pentulaatikko vaihtuu pehmeälaitaiseen petiin, josta pentujen on helppoa ja turvallista möngertää edestakaisin, ja koko pentuaitauksen lattiapinta on vuorattu liukastumista estävin vetbedein/pyyhkein sekä sanomalehdin. Pennunkatsojat ovat tervetulleita aikaisintaan pentujen ollessa 3-4 viikon ikäisiä. Ulkoilu omalla pihamaalla ja jaloittelu vapaana (mutta valvottuna) asunnossa aloitetaan, kun pentujen jalat kantavat riittävän tukevasti - ja kun säät ovat ulkoiluun sopivat.

Alla kuvassa Herttileidin A-sarjan pennut Kiti-emon kanssa tutustumassa ulkoilmaan.